Chipset Arıza Nedenleri
Chipset tamiri masraflarından uzak durmak için rutin olarak bakımları yapılmalıdır. Tüm arızaların başlıca nedeni bakımsızlıktır. Chipset denilen parçalar oldukça hassas elektronik parçalardır. Bu nedenle belirli sıcaklık aralığında sağlıklı çalışabilmektedir. Notebooklar ise elektrik alanından dolayı tozları çeker ve havalandırmaları tıkayabilir. Bu tozlanma aşırı ısınmaya sebep olabilmektedir. Yüksek ısıda çalışan chipsetler ise bilgisayarda donmaya ya da hiç çalışmamaya sebep olabilir. Chipseti anakarta sabitleyen lehimler aşırı ısındığında bağlantının kopmasına neden olur.
Notebook Kullanırken Dikkat Edilecekler
Notebooklar hayattaki birçok alanda işlerimizi kolaylaştırırken diğer yandan dikkatli kullanıma ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Dikkat edilmesi gereken önemli maddeler şunlardır:
• Notebook temiz ve düz bir yüzeyde kullanılmalıdır
• Notebook çalışırken hareket ettirilmemeli sarsıntı yapılmamalıdır
• Isıtıcılara yakın alanlarda ve güneşli yerlerde kullanılmamalıdır
• Halı, yorgan gibi yüzeylerde kullanılmamalıdır
• Sıvı teması oluşacak yüzeylere konulmamalıdır
• İçeceklerin notebook üzerine dökülmemesi için dikkat edilmemelidir
• Rutin olarak bakım yapılmalı ve bir arıza görüldüğünde onarım ertelenmemelidir
• Taşımak için uygun çantalar kullanılmalıdır
Bu maddelerde belirtilen uyarılara dikkat edildiğinde notebook bilgisayarınız uzun ömürlü olacaktır. Aksi halde yapılan hatalı kullanımlar notebookun ömrünü oldukça kısaltır.
Laptop Chipset Tamir Yöntemi
İlk yapılması gereken chipsetin arızalı olup olmadığından emin olmaktır. Chipsetin arızalı olduğundan emin olduktan sonra chipsetin fiziksel durumu kontrol edilir. Şişme, yanma, çatlama olup olmadığına bakılır. Bir sorun görülmez ise yerinden sökülerek flux ile etrafı sarılır. Flux bozulan lehimlerin yeniden toplar haline gelmesini sağlar. Bu sayede BGA cihazı ile ısıtma yapıldığında lehimler yerine gelir. Bu işlemlerden sonra cihaz test edilir. Testten geçerse chipset anakarta sabitlenir. Eğer chipset üzerinde arıza fiziksel olarak görünüyorsa chipsetin yeni bir chipsetle değiştirilmesi gerekir. Ancak değişim işlemi oldukça maliyetlidir. Bu işlem BGA cihazı denilen chipset söküp takma cihazında uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Chipsetler ve bağlı olduğu anakartlar oldukça hassas yapıda olduğundan iyi bir işçilik gerektirir ve işçilik ücretleri de yüksektir. Aynı şekilde chipsetlerde her anakart için farklı modelde olduğundan chipset ücretleri de yüksektir. Hatta bazı chipsetlerin anakarta bağlantı noktalarında ya da arıza oluşabildiği için anakartın tamamen değişimi gerekebilmektedir.
Çipset Tamir İşlemi
BGA cihazı ile çipset yerinden sökülür. Flux ile sökülen alan ve çip temizlenir. Çipe uygun kalıp ile tekrar ayaklar yapılır. BGA cihazı ile tekrar montajı gerçekleştirilir. Gerekli testleri geçmesi halinde temizlik ve macun işlemlerinden sonra toplanır.