HDD ve SSD arasındaki farklar
HDD Diskler: Birden çok parçası bulunan Hard Disklerin işlemleri gerçekleştirebilmesi adına parçalarının her birinin stabil bir şekilde çalışması gerekmektedir. HDD’lerin okuma-yazma hızlarındaki performansları ne kadar iyi olursa olsun SSD’lerin yanına varabilecek kadar değildir. HDD‘lerin daha yüksek gecikme süreleri, daha uzun okuma-yazma süreleri, daha fazla performans kayıpları ve daha az zamanları bulunmaktadır.
SSD Diskler: SSD Diskler HDD Disklere göre daha az bileşenlerden oluştukları için performans açısından çok daha tutarlı ve daha kalitelidir. SSD Disklerin gecikme süreleri, daha hızlı okuma yazma serileri vardır ve çok daha iyi IOP (saniyede yapılan girdi çıktı işlemlerine denir) desteklemesini sağlayabilirler. Okuma-Yazma kısımlarında HDD Diskler ile karşılaştıracak olursak örneğin 50 GB dosyayı HDD yazmak istediğinizde 15 dakika gibi bir süre gerekiyorsa, bu SSD Diskler‘de 3 dakika gibi kısa bir süreye tekabül etmektedir.
SSD Diskler ayrıca kendi aralarında yapı bakımından çeşiştlere ayrılırlar. 2.5″ Sata yani notebook diski olarak satılan model en çok kullanılan tipidir. Bu model SSD diskler hem notebook hem PC bilgisayarlarda uyum sorunu yaşamadan sorunsuzca kullanılabilir. Diğer modeller ise hız bakımından normal SSD lere göre çok daha hızlıdırlar. M Sata modeli hafıza kartı şeklinde olan hızlı SSD lerin ilk örneklerindendir. M2 Sata ve NVMe ise sonradan piyasaya sürülmüş oldukça yüksek hızlara çıkabilen SSD tipleridir. 2.5″ Sata SSD lerde uyum sorunu olmaz iken diğer modeller için PC ve notebooklarda uygun yuvaları olup olmadığı ve desteklediği tip araştırıldıktan sonra alınması tavsiye edilir.